Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine sa začala výmena zajatcov medzi separatistami a vládou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadali už viac než 10.000 životov.

Kyjev 27. decembra (TASR) - Ukrajinské úrady a proruskí separatisti začali v stredu na východe Ukrajiny uskutočňovať prelomovú výmenu vojnových zajatcov. Informovala o tom agentúra AP.

K prvej výmene zajatcov došlo na území nikoho, kam separatisti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) priviezli autobusom 16 zajatcov a vymenili ich za 99 svojich bojovníkov zajatých ukrajinskými vládnymi silami.

Lídri proruských separatistov a predstavitelia ukrajinskej vlády sa minulý týždeň dohodli na výmene zajatcov, ktorú sprostredkovala hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

Predstaviteľ Kyjeva Viktor Medvedčuk v pondelok v televízii spresnil, že Ukrajina je ochotná prepustiť 306 ľudí a zároveň dúfa, že separatisti prepustia 74 osôb.

Boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadali už viac než 10.000 životov.

Mierové dohody sprostredkované v roku 2015 Ruskom, Francúzskom a Nemeckom síce stanovili výmenu všetkých zajatcov, avšak je pravdepodobné, že obe strany konfliktu držia v zajatí ešte desiatky, ak nie stovky ľudí, ktorých používajú ako nátlakové prostriedky pri vyjednávaniach.