Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bombový útok na pochod za jednotu Ukrajiny zabil aktivistu a policajta

Na snímke mŕtve telo leží na zemi a forenzní experti vyšetrujú výbuch počas pochodu jednoty v Charkove 22. februára 2015 Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia zahynuli a 11 utrpelo zranenia pri explózii, ku ktorej došlo dnes v ukrajinskom meste Charkov počas pochodu na podporu jednoty Ukrajiny. Pochod aj napriek incidentu pokračoval.

Charkov 22. februára (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli a 11 utrpelo zranenia pri explózii, ku ktorej došlo dnes v ukrajinskom meste Charkov počas zhromaždenia a pochodu na podporu jednoty Ukrajiny. Informovala o tom televízia 112 s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka.

Jedným z mŕtvych je podľa neho známy miestny aktivista Ihor Tolmačov, druhým je policajt. Ďalší piati policajti sú medzi zranenými.

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj neskôr na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane, vrátane raketometu.

V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti.

Jeden z očitých svedkov agentúre UNIAN povedal, že explózia nastala okolo 13.15 h (miestneho času, 12.15 h SEČ) v blízkosti Paláca športu, keď sa účastníci akcie presúvali do centra mesta.

Podľa iných očitých svedkov výbuch spôsobil s najväčšou pravdepodobnosťou granát, ktorý niekto vyhodil z auta prechádzajúceho okolo čela sprievodu.

Agentúra Interfax-Ukrajina však citovala prokurátora Charkovskej oblasti Jurija Danilčenka, podľa ktorého bolo pri útoku použité zrejme podomácky vyrobené výbušné zariadenie, naplnené kúskami armatúry. Umiestnené bolo v plastovom vrecku a ukryté v snehu. Ako výbušnina bol s najväčšou pravdepodobnosťou použitý trinitrotoluén.

SBU sa podľa agentúry Interfax-Ukrajina domnieva, že podobné výbušné zariadenie spôsobilo 19. januára explóziu pri budove okresného súdu v Charkove

Aj napriek incidentu pokračoval v Charkove pochod na uctenie si pamiatky vojakov padlých počas protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny. Jeho súčasťou bola i spomienková bohoslužba za účasti predstaviteľov pravoslávnej, katolíckej a protestantskej cirkvi a moslimských duchovných.

Charkov sa nachádza viac ako 200 kilometrov od frontovej línie, kde proruskí povstalci bojujú s vládnymi silami. Je jedným z miest, kde sa dnes konajú pochody pri príležitosti prvého výročia zosadenia bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Monitorovacia misia OBSE vypracuje správu z návštevy v Debaľceve

Kerry: Obama zváži ďalšie kroky ohľadne Ukrajiny v nasledujúcich dňoch

Bojové operácie v DĽR sa prakticky skončili, tvrdia separatisti