Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na ukrajinskú speváčku Džamalu vydali v jej neprítomnosti Rusi zatykač

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruské médiá minulý týždeň oznámili, že v októbri 2023 ruské ministerstvo vnútra zaradilo Džamalu na zoznam hľadaných osôb za šírenie "falošných správ" o ruskej armáde.

Moskva 29. novembra (TASR) — Moskovská prokuratúra postúpila okresnému súdu Basmannyj trestné konanie týkajúce sa šírenia "fejkov" o ruskej armáde, ktoré sa začalo proti ukrajinskej speváčke krymskotatárskeho pôvodu Susane Džamaladinovovej, známej ako Džamala. Zároveň na ňu vydal v jej neprítomnosti zatykač, informovala v stredu agentúra AFP.

Džamala podľa prokuratúry 4. apríla 2022, keď bola mimo územia Ruskej federácie, zverejnila na sociálnej sieti príspevok "obsahujúci zámerne nepravdivé informácie o akciách ruských ozbrojených síl počas špeciálnej vojenskej operácie". Prokuratúra tvrdí, že speváčka bola motivovaná "nenávisťou" voči ruskej armáde a ak vkročí do Ruska, bude zadržaná.

Ruské médiá minulý týždeň oznámili, že v októbri 2023 ruské ministerstvo vnútra zaradilo Džamalu na zoznam hľadaných osôb za šírenie "falošných správ" o ruskej armáde.

Džamala vyhrala v roku 2016 pesničkovú súťaž Eurovízia so svojou piesňou "1944" o deportácii Tatárov z jej rodného Krymu sovietskym režimom. Ruskí predstavitelia už vtedy tvrdili, že skladba je príliš politická a porušuje pravidlá súťaže.

Po tom, čo Rusko vlani vo februári spustilo na Ukrajinu inváziu, ktorú nazýva špeciálnou vojenskou operáciou, bolo zo súťaže vylúčené. Za kritiku invázie boli odvtedy v Rusku trestne stíhané tisíce ľudí.