Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na veľkonočnom obrade v Moskve sa zišlo 7000 pravoslávnych veriacich

Osláv Veľkej noci pravoslávnych veriacich v Moskve sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev s manželkou Svetlanou. Foto: TASR/AP Photo

Na veľkonočnej vigílii sa zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev s manželkou Svetlanou a niekoľkí ďalší vládni činitelia.

Moskva 12. apríla (TASR) - Viac než 7000 pravoslávnych veriacich sa zišlo dnes v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve pri príležitosti osláv Veľkej noci. Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill, ktorý viedol obrad, vo svojom sviatočnom príhovore pred cirkevným zborom vyzval na mier na Ukrajine, informovala agentúra TASS.

Na veľkonočnej vigílii sa zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev s manželkou Svetlanou a niekoľkí ďalší vládni činitelia. Po obrade si s patriarchom vzájomne vymenili symbolické veľkonočné dary. Patriarcha Kirill bude dnes v Chráme Krista Spasiteľa celebrovať i večernú bohoslužbu.

Veľká noc je v kresťanskom kalendári najposvätnejším sviatkom. Moskovské chrámy pri tejto príležitosti pozývajú na obrad najmä mnohodetné rodiny, deti zo sirotincov, staršie osoby a postihnutých ľudí. Podľa tradície patriarcha od roku 2003 zapaľuje sviece zo svätého plameňa pochádzajúceho z Jeruzalema.

Veľkú noc, zmŕtvychvstanie Krista, slávia pravoslávni veriaci podľa staršieho juliánskeho kalendára. Koptskí kresťania v Egypte si tento sviatok pripomínajú polnočnou omšou.