Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Na výbore europarlamentu kritizovali Maďarsko za obmedzovanie práv

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Na schôdzke sformulovali ostrú kritiku na adresu maďarskej vlády ľudskoprávne organizácie Amnesty International, Spoločnosť za občianske slobody a Helsinský výbor.


Brusel/Budapešť 27. februára (TASR) - Viaceré občianske organizácie dnes kritizovali Maďarsko na schôdzke Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v Bruseli, kde jednou z tém bol stav základných ľudských práv v Maďarsku. Informovala o tom agentúra MTI.

Na schôdzke, ktorej sa zúčastnil aj maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi, sformulovali ostrú kritiku na adresu maďarskej vlády ľudskoprávne organizácie Amnesty International, Spoločnosť za občianske slobody (TASZ) a Helsinský výbor.

Kritika sa týkala poklesu počtu nezávislých médií v Maďarsku, prevzatia viacerých médií do rúk podnikateľov blízkych vláde, porušovania ľudských práv, nedostatku demokratickej diskusie či zastrašovania občianskych organizácií.

Trócsányi po schôdzke novinárom zdôraznil, že síce mnohí kritizujú maďarské opatrenia v oblasti migrácie, avšak migračnú politiku vlády pomaly preberajú a aplikujú vo viacerých krajinách Európy.

"Tí, čo sa domnievajú, že je všetko v poriadku, všetko je bez problémov, že sa s bezpečnosťou a verejným poriadkom netreba vôbec zaoberať, žijú v inej realite," konštatoval maďarský minister.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v Budapešti na margo kritiky uviedol, že ide o organizácie, ktoré seba označujú za občianske. V skutočnosti však sú to združenia napomáhajúce migrácii. Zdôraznil, že Maďarsko už poldruha roka dôsledne odmieta ilegálnu migráciu, preto stavia aj druhú líniu zábran na južných hraniciach.

Maďarská vláda očakáva ďalšie konflikty za to, že posilňuje hraničné zábrany a sprísňuje právne normy týkajúce sa migrácie.