Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dvaja americkí vojaci zahynuli počas operácie proti IS v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo vo východoafganskej provincii Nangarhár, kde americké sily už niekoľko mesiacov bojujú proti miestnej odnoži IS nazývanej Provincia Chorásán.

Washington 27. apríla (TASR) - Dvaja príslušníci amerických ozbrojených síl zahynuli v noci nadnes na východe Afganistanu v rámci operácie namierenej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie námorných síl.

K incidentu došlo vo východoafganskej provincii Nangarhár, kde americké sily už niekoľko mesiacov bojujú proti miestnej odnoži IS nazývanej Provincia Chorásán, uviedol kapitán amerického vojenského námorníctva Jeff Davis.

V januári 2015 oznámil IS založenie skupiny Chorásán operujúcej v Afganistane a Pakistane. V marci tohto roku sa táto odnož IS prihlásila k zodpovednosti za útok na vojenskú nemocnicu v Kábule, pri ktorom zahynulo takmer 50 ľudí.

Islamskí militanti používajú názov Chorásán na označenie rozsiahlych oblastí Strednej Ázie od Iránu až po severozápadnú Čínu obývanú prevažne moslimskými Ujgurmi.

V súčasnosti má skupina Chorásán v Afganistane približne 800 bojovníkov.