Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny deň pred voľbami zabili dvoch vojakov a civilistu

Príslušníčky ukrajinskej armády. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tlačový tajomník ukrajinskej armády Dmytro Huculjak oznámil, že dvoch vojakov zabil ostreľovač. Zranenia utrpeli aj ďalší štyria príslušníci armády.

Kyjev 20. júla (TASR) - Dvaja ukrajinskí vojaci a jeden civilista zahynuli v sobotu pri streleckých útokoch separatistov podporovaných Kremľom na východe Ukrajiny. K incidentom došlo deň pred parlamentnými voľbami v tejto bývalej sovietskej republike, uviedla tlačová agentúra AFP.

Tlačový tajomník ukrajinskej armády Dmytro Huculjak oznámil, že dvoch vojakov zabil ostreľovač. Zranenia utrpeli aj ďalší štyria príslušníci armády.

Pri inom incidente, v bašte proruských separatistov v Donecku, bol podľa slov tlačového tajomníka zabitý 60-ročný civilista.

Najnovšie obete hlásili len niekoľko hodín pred prímerím, ktoré má začať platiť v nedeľu, hneď po sobotňajšej polnoci.

Na Ukrajine sa budú v nedeľu konať parlamentné voľby, v ktorých podľa očakávania politická strana prezidenta Volodymyra Zelenského s názvom Sluha národa získa najväčší podiel hlasov.

Vo vojne zahynulo od roku 2014 už približne 13.000 ľudí. Vojna vypukla po tom, čo pri ľudovom povstaní zvrhli prokremeľského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, a po anektovaní Krymského polostrova Ruskom.

Kyjev a jeho západní podporovatelia obviňujú Rusko z posielania vojakov a zbraní cez hranicu na východ Ukrajiny, aby tamojší konflikt stále podnecovali.

Moskva tieto tvrdenia popiera napriek obrovskému množstvu dôkazov o opaku.

Bývalý komik Zelenskyj minulý týždeň prvýkrát telefonicky diskutoval o konflikte na východe Ukrajiny s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Zelenskyj navrhol, aby sa aj Spojené štáty a Británia zúčastňovali na mierových rozhovoroch, do ktorých sú v súčasnosti zapojené Nemecko, Francúzsko, Rusko a Ukrajina.