Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny zahynul v boji vojak ukrajinskej armády

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kyjev a vlády západných štátov obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory proruským separatistom na východe Ukrajiny, čo Rusko popiera.

Kyjev 7. septembra (TASR) – Ukrajinská armáda v pondelok oznámila smrť vojaka v boji s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Ide o prvé úmrtie, odkedy pred viac ako mesiacom vstúpilo do platnosti prímerie, píše agentúra DPA.

„Nepriateľ začal streľbu z ručných zbraní proti našim vojakom blízko obce Pryčepylivka. Jeden ukrajinský vojak bol zabitý," uvádza vyhlásenie armády.

Dvaja ďalší vojaci zomreli po výbuchu nášľapnej míny v nedeľu.

Separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky v pondelok uviedli, že Ukrajina v priebehu uplynulých 24 hodín porušila prímerie dvakrát, keď ostreľovala predmestia Donecka granátmi, píše agentúra TASS.

Nové prímerie platí na východe Ukrajiny od 27. júla. Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe, ktorá ho nezávisle monitoruje, uvádza, že ide o jedno z najstabilnejších prímerí z viac ako dvoch desiatok, ktoré už na východe Ukrajiny súperiace strany uzavreli.

Ozbrojený konflikt na Donbase vypukol po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny, kde žije prevažne po rusky hovoriace obyvateľstvo, sa posilnili separatistické nálady. Celkovo si konflikt vyžiadal už viac ako 13 000 obetí na životoch.

Kyjev a vlády západných štátov obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory proruským separatistom na východe Ukrajiny, čo Rusko popiera.