Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny sú vraj vojaci USA, Pentagón to odmieta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

V stredu Washington obvinil Rusko z posilňovania systémov protivzdušnej obrany na území východnej Ukrajiny a z účasti na výcviku proruských povstalcov.


Moskva 23. apríla (TASR) - Americkí vojaci sú prítomní v oblasti konfliktu na východe Ukrajiny a cvičia tam ukrajinské sily. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na dnešné slová hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

V stredu Washington obvinil Rusko z posilňovania systémov protivzdušnej obrany na území východnej Ukrajiny a z účasti na výcviku proruských povstalcov, čo je porušením prímeria sprostredkovaného Európou, uviedla agentúra Reuters.

Konašenkov podľa Interfaxu povedal, že americkí vojaci poskytujú výcvik ukrajinským silám nielen na západe Ukrajiny, "ako to ukazujú ukrajinské televízne stanice, ale aj priamo v bojovej zóne v okolí miest Mariupol, Severodoneck, Artemivsk a Volnovacha".

Pentagón označil tvrdenie za absurdné

Pentagón poprel dnes obvinenia Ruska, že v oblasti konfliktu na východe Ukrajiny sú prítomní americkí vojaci, a tvrdenia Moskvy označil za "absurdný pokus odvrátiť pozornosť" od vlastných aktivít v regióne.

"Rusko naďalej poskytuje smrtiace zbrane, výcvik, velenie a riadiacu pomoc ozbrojeným separatistom na východe Ukrajiny, čo je do očí bijúce porušenie záväzkov Moskvy z Minska i zvrchovanosti Ukrajiny,"
uviedla podľa tlačovej agentúry Reuters hovorkyňa amerického ministerstva obrany Eileen Lainezová.

Lainezová zdôraznila, že Pentagón jasne informoval, že má niekoľko sto vojakov na západe Ukrajiny neďaleko Poľska, kde cvičia členov ukrajinskej Národnej gardy.

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredajšom telefonáte s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom zdôraznil, že Rusko musí stiahnuť svoje sily z východu Ukrajiny.

Počas telefonátu s Lavrovom Kerry tiež vyzval Rusko na vyvíjanie tlaku na proruských povstalcov, aby dodržiavali februárovú dohodu o prímerí, ktorá má ukončiť boje na východe bývalej sovietskej republiky.

Kerry tiež Lavrovovi povedal, že súčasný americký výcvik oddielov Národnej gardy na západe Ukrajiny je "úplne transparentný, má obranný charakter" a uskutočňuje sa na pozvanie ukrajinskej vlády.
Šéf NATO upozornil na veľkú vojenskú prítomnosť Ruska pri ukrajinskej hranici
Brusel 23. apríla (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes upozornil na značnú ruskú vojenskú prítomnosť na hraniciach s Ukrajinou, ktorá by umožnila proruským separatistom spustiť bez varovania novú ofenzívu.

Stoltenberg povedal, že Rusko významne posilnilo svoje dodávky povstalcom, ktorým poskytuje aj pokročilý výcvik a technické zariadenia ako sú bezpilotné lietadlá, a to napriek prímeriu.

Pohyby ruských síl, o ktorých bol informovaný, oslabujú prímerie. Porušujú tiež dohody z Minska, ktorých je Moskva účastníkom, zdôraznil Stoltenberg.

Podľa jeho slov došlo za uplynulý mesiac k presunu vyše tisíc kusov ruskej vojenskej techniky vrátane tankov, delostrelectva a jednotiek protivzdušnej obrany. To je dôvodom na veľké obavy a poskytuje separatistom možnosť začať opäť ofenzívu bez varovania, citovala Stoltenberga tlačová agentúra AP.