Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Po streľbe v základnej škole najmenej 28 obetí, z toho 20 detí

Polícia evakuuje deti zo základnej školy v Newtone Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

K streľbe sa oficiálne vyjadril aj americký prezident Barack Obama.

Newtown 14. decembra (TASR) -Najmenej 28 ľudí, z toho 20 detí, zastrelil dnes ráno miestneho času muž v základnej škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut. Informoval o tom internetový portál denníka Connecticut Post s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.


Agentúra AP uvádza 27 mŕtvych, vrátane 18 detí. Ide o druhú najhoršiu školskú masakru v novodobých dejinách USA.


Televízia CNN informovala, že medzi zastrelenými sa nachádzajú aj riaditeľ školy a školský psychológ.

Televízia NBC News bez citovania zdroja uviedla, že strelcom bola dospelá osoba, tiež už po smrti, vyzbrojená štyrmi ručnými strelnými zbraňami a nepriestrelnou vestou. NBC neskôr informovala, že v bydlisku strelca v štáte New Jersey sa našlo mŕtve telo jedného z jeho rodičov. Podľa CBS News sa medzi zastrelenými nachádza aj matka strelca, ktorá na škole učila.

FOTOGALÉRIA: Streľba v základnej škole v Newtowne




Nepotvrdené správy hovoria aj o druhom strelcovi, nakoľko svedkovia zaznamenali desiatky výstrelov, informovala televízia CBS. Redaktor CBS uviedol, že podľa predbežných informácií bol strelec otcom jedného z detí.



Na televíznych záberoch z miesta činu bolo vidieť políciu a záchrannú službu, a taktiež rodičov utekajúcich smerom k budove školy, odkiaľ rýchlo odvádzali svoje deti. "Bolo to príšerné, každého zachvátila panika. Z budovy vychádzali žiaci celí od krvi," uviedla očitá svedkyňa.



Priestor okolo všetkých škôl v meste Newtown následne uzavreli, uviedli miestne zdroje. Základnú školu v mestskej časti Sandy Hook navštevujú deti od materskej škôlky po štvrtý ročník, teda vo veku od päť do desať rokov.

Barack Obama vzdal hold obetiam masakry

So slzami v očiach reagoval dnes americký prezident Barack Obama na masakru na základnej škole v štáte Connecticut, ktorá si vyžiadala najmenej 27 mŕtvych vrátane páchateľa, z toho je 20 detí. Obama sľúbil opatrenia, aby sa zabránilo takýmto tragédiám, no nekonkretizoval ich, uviedla agentúra AP.

"Väčšina z tých, ktorí zomreli, boli deti - krásne, malé deti vo veku od päť do desať rokov," povedal Obama v Bielom dome v jednom zo svojich najemotívnejších príhovorov, ktorý viackrát prerušil, lebo sa mu do očí tlačili slzy.

"Mali celý svoj život pred sebou - narodeniny, promócie, svadba, svoje vlastné deti," pokračoval Obama. "Medzi obeťami sú aj učitelia, muži a ženy, ktorí zasvätili svoje životy pomoci našim deťom."

USA sú podľa neho príliš často dejiskom takýchto tragédií. S pozostalými vtedy súciti nielen ako prezident, ale aj ako otec, ktorý má dve dcéry. Je tomu tak aj dnes.

"Nech Boh žehná spomienke na tieto obete. Slovami Písma svätého - nech sa uzdravia tí, ktorí majú zlomené srdcia a nech sa im zacelia rany," povedal na záver Obama.





Spojené štáty zažili tento rok množstvo vyčíňaní strelcov. Len nedávno, v utorok 11. decembra, sa stal masaker v Oregone, kde páchateľ spustil paľbu v nákupnom centre. Zabil dvoch ľudí a seba.

Najkrvavejší útok sa odohral v júli na polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi v štáte Colorado, keď bolo zabitých 12 ľudí.

FOTOGALÉRIA: Z júlového útoku v Denveri



Výberová chronológia streleckých útokov na školách v USA od roku 1999:

- 3. apríla 2012: 43-ročný muž zastrelil na súkromnej kresťanskej škole v Kalifornii sedem ľudí. Päť z nich zomrelo na mieste, ďalší dvaja podľahli svojim zraneniam neskôr.

- 14. februára 2008: Uprostred prednášky na Northern Illinois University, ležiacej asi 100 kilometrov západne od Chicaga, zabil 27-ročný strelec päť ľudí a potom spáchal samovraždu. Muž na škole až do jari 2007 študoval sociológiu. Strelec bol zjavne duševne chorý.

- 10. októbra 2007: 14-ročný žiak začal strieľať z dvoch zbraní na strednej technickej škole v Clevelande, štát Ohio. Zranil dvoch učiteľov a dvoch spolužiakov, následne spáchal samovraždu. Rozhnevalo ho zrejme pokarhanie, ktoré dostal v škole.

- 16. apríla 2007: Pri najhoršej školskej masakre v novodobých dejinách USA strelec na Technickej univerzite v Blacksburgu v štáte Virgínia zabil 32 študentov a učiteľov. Po príchode polície si 23-ročný študent angličtiny z Južnej Kórey siahol na život.

- 12. októbra 2006: Vodič mliekarského vozidla zastrelil výstrelmi do hlavy v amišskej škole v štáte Pensylvánia päť dievčat. Počas policajného zásahu spáchal samovraždu.

- 21. marca 2005: 16-ročný mladík zastrelil v indiánskej rezervácii v štáte Minnesota najprv svojho dedka a jeho partnerku. Potom si to zamieril do Red Lake High School, kde pripravil o život piatich študentov, ochrankára a učiteľku. Počas prestrelky s políciou obrátil zbraň proti sebe. Ukázalo sa, že páchateľ obdivoval Adolfa Hitlera a mal kontakty na neonacistickú skupinu.

- 20. apríla 1999: Dvaja študenti vyzbrojení útočnými puškami zabili v Columbine High School v Littletone (štát Colorado) 12 spolužiakov a jedného učiteľa. Potom spáchali samovraždu.