Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na zaplavených územiach Ukrajiny objavili baktérie cholery

Pohľad na Záporožskú jadrovú elektráreň (v pozadí) z poškodenej Kachovskej priehrady po výbuchu v meste Energodar, na juhu Ukrajiny 9. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva už pred časom upozorňovalo na riziko vypuknutia cholery po opadnutí vody na zaplavených územiach.

Kyjev/Londýn 13. júna (TASR) - Po pretrhnutí priehrady Kachovskej vodnej elektrárne sa v zaplavenej oblasti našli baktérie spôsobujúce infekčné ochorenie cholera. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval vedúci oddelenia štátneho ekologického dozoru nad pôdnymi zdrojmi Štátnej ekologickej inšpekcie Ukrajiny Oleh Pavlenko.

"Monitorujeme južný okruh, každý deň odoberáme vzorky vody a robíme analýzy. Nie je tam veľmi vysoká kontaminácia, ale už sa vyskytlo niekoľko prípadov zistenia cholery a E. coli," povedal Pavlenko.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva už pred časom upozorňovalo na riziko vypuknutia cholery po opadnutí vody na zaplavených územiach.

BBC pripomenula, že v dôsledku pretrhnutia priehrady Kachovskej vodnej elektrárne sa do vody dostalo množstvo nebezpečných látok, ktoré môžu spôsobiť vypuknutie črevných infekcií, hepatitídy, botulizmu, cholery a dokonca slezinovej sneti.

Voda z pretrhnutej priehrady totiž zaplavila aj cintoríny či latríny v súkromných domoch na vidieku, ale aj niekoľko skladov hnojív, skládku odpadu pri meste Hola Prystaň a sklad kafilérie pri obci Dnipriany. Vo vode sa tiež utopili tisíce kusov dobytka, mnoho psov a mačiek.

BBC dodala, že pri záplavách sú vždy problémy s pitnou vodou, keďže nefungujú systémy na čistenie vody a splaškové vody sa miešajú so zdrojmi tej pitnej.