Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Na zhromaždení k výročiu odsunu Izraela z pásma Gazy boli násilnosti

Palestínski demonštranti sa stretávajú s izraelskými bezpečnostnými silami pozdĺž hraníc s Izraelom počas demonštrácie pri príležitosti stiahnutia sa Izraela z Gazy v roku 2005, východne od mesta Gaza, v stredu 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení informovala, že na "násilných nepokojoch" v blízkosti plota na severe pásma Gazy sa zúčastnili stovky ľudí.

Gaza 14. septembra (TASR) - Životy najmenej piatich Palestínčanov si v stredu vyžiadali násilnosti, do ktorých prerástlo zhromaždenie usporiadané pri príležitosti výročia odsunu Izraela z pásma Gazy v roku 2005.

Ako informovala agentúra AFP, dav Palestínčanov, z ktorých mnohí boli tínedžeri, sa zhromaždil pri hraniciach s Izraelom. Podľa očitých svedkov i izraelskej armády však počas zhromaždenia došlo k násilnostiam, pričom vybuchol pravdepodobne ručný granát, ktorý mal pri sebe jeden z demonštrantov.

Výbuch zabil päť ľudí a 19 ďalších zranil, uviedlo ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskou militantnou skupinou Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení informovala, že na "násilných nepokojoch" v blízkosti plota na severe pásma Gazy sa zúčastnili stovky ľudí. Dodala, že smerom k izraelským vojakom bolo hodených niekoľko "výbušných zariadení a granátov". Jedno z podomácky vyrobených zariadení predčasne explodovalo na území pásma Gazy, čo viedlo k obetiam na životoch a zraneným.