Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na žiadosť opozície maďarský parlament zasadne k otázke migrantov

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Predseda vlády Viktor Orbán sa v čase schôdze stretne s rakúskym premiérom Sebastianom Kurzom. Iniciátori schôdze komisie, Jobbik a Maďarská socialistická strana, chceli vypočuť práve Orbána.

Budapešť 29. januára (TASR) - Maďarský parlament v utorok mimoriadne zasadne, aby na žiadosť opozičných poslancov prerokoval zriadenie vyšetrovacieho výboru k otázke tajného prijatia 1300 utečencov. Podľa komerčnej televízie ATV strany vládneho bloku Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) už avizovali, že neprídu, preto schôdza nebude uznášaniaschopná.

Predseda zákonodarného zboru László Kövér zvolal schôdzu na 30. januára na základe podpisov, ktoré poslanci vyzbierali. Zo strany vládneho bloku príde iba predseda parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás, vystúpi s prejavom, potom však vyjadrí nesúhlas s programom schôdze a rokovanie opustí.

Predseda vlády Viktor Orbán sa v čase schôdze stretne vo Viedni s rakúskym premiérom Sebastianom Kurzom. Iniciátori schôdze komisie, Jobbik a Maďarská socialistická strana (MSZP), chceli vypočuť práve Orbána.

Jobbik navrhol o deň neskorší termín, tento návrh však minulú stredu na schôdzke rady parlamentu neprešiel. Podľa Jobbiku ministerský predseda uteká do zahraničia pred zodpovedaním trápnych otázok.

Zástupca štátneho tajomníka rezortu diplomacie Kristóf Altusz v polovici januára pre denník Times of Malta oficiálne potvrdil vlaňajšie prijatie 1294 utečencov, pričom podľa opozície vláda míňa obrovské finančné prostriedky na kampaň o odmietaní utečeneckých kvót.