Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Na zozname samovražedných atentátnikov je i údajne mŕtvy islamista

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

IS vyhlásil muža zo Solingenu v uplynulom mesiaci prekvapujúco za mŕtveho. Znalci nemeckej islamistickej scény sú však zdržanliví a majú pochybnosti o hodnovernosti tejto informácie.

Berlín 3. augusta (TASR) - Sami J., dvadsaťsedemročný islamista zo Solingenu v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý patril už v roku 2012 medzi vedúce osobnosti tamojšej islamistickej scény a podľa informácií Západonemeckého rozhlasu (WDR) spával príležitostne v miestnej mešite, figuruje na zozname 173 potenciálnych samovražedných atentátnikov, ktorým disponuje Interpol. Informáciu zverejnilo dnes nemecké periodikum Die Welt.

Džihádisti z tzv. Islamského štátu vyhlásili pritom muža zo Solingenu v uplynulom mesiaci prekvapujúco za mŕtveho. Znalci nemeckej islamistickej scény sú však zdržanliví a majú pochybnosti o hodnovernosti tejto informácie.

Ako uviedol jeden z nich, Guido Steinberg z Berlína, zdá sa, že IS sa uchyľuje k akejsi vedomej hre s cieľom vyvolať zmätok a zachovať tak pre európskych bojovníkov možnosť návratu do vlasti. Navyše sa takéto informácie môžu prejaviť aj na znížení intenzity pátrania po týchto osobách, dodal.

O zozname, ktorý získali príslušníci irackých jednotiek osobitého určenia pri bojoch o Mósul, nie je známe, nakoľko je aktuálny.