Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nábor policajtov na posilnenie maďarských hraníc sa začne vo štvrtok

Zamestnanci začínajú so stavaním plota po tom, čo maďarskí policajti uzatvorili hlavný priechod pre utečencov medzi Srbskom a Maďarskom pri maďarskej obci Röszke 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Maďarsko 5. júla zaviedlo tzv. hĺbkovú kontrolu hraníc.

Budapešť 31. augusta (TASR) - Vo štvrtok sa začne výber 3000 maďarských policajtov, ktorými posilnia stráženie južných štátnych hraníc. Oznámil to dnes vo verejnoprávnej rozhlasovej stanici Kossuth Rádió poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi, podľa ktorého migračný tlak na hranice - najmä smerom zo Srbska - je stále veľký, preto sa maďarská vláda rozhodla aj pre predĺženie krízového stavu.

Podľa jeho slov sa z Afriky i ázijských krajín vydávajú na cestu obrovské masy ľudí a prevádzači v tom vidia veľkú príležitosť. O ilegálne a násilné prekročenie maďarských hraníc sa v auguste snažilo denne v priemere až 133 cudzincov. Od začiatku tohto roka zadržali hliadky takmer 18.000 narušiteľov hraníc.

Bakondi podotkol, že dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom je veľmi neistá, okrem toho zdrojom rizika je aj situácia v Líbyi, odkiaľ denne utekajú tisíce migrantov.

Maďarsko 5. júla zaviedlo tzv. hĺbkovú kontrolu hraníc. V zmysle tohto opatrenia narušiteľov, ktorých zadržia v pásme do ôsmich kilometrov od srbskej a chorvátskej hranice, odprevadia späť k bránam na hraničných zábranách a nasmerujú do najbližšej tranzitnej zóny. Po tomto opatrení posilnili hliadky, počet príslušníkov polície a armády strážiacich hranice stúpol na takmer 10.000. Vláda 10. augusta rozhodla, že nasadí ďalších 3000 policajtov.

Stav krízy spôsobenej masovou migráciou vyhlásila maďarská vláda vlani v septembri v súlade so súborom zákonov prijatých vtedy na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Pôvodne mal platiť do 9. septembra 2016.