Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bitka na utečenckej lodi: Moslimovia utopili dvanásť kresťanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V policajnom vyhlásení sa píše o otrasných podrobnostiach, ktoré opísali plačúci svedkovia, keď v stredu dorazili na Sicíliu. Preživším sa podarilo zhotoviť aj fotografie.

Rím 17. apríla (TASR) - Talianske námorné sily dnes oznámili, že sa im podarilo dostať na palubu sicílskej rybárskej lode, ktorú v noci zajali ozbrojení muži pri pobreží Líbye, a získať ju naspäť.

Operáciu podnikli vojaci operujúci v oblasti, kde vykonávajú misiu na záchranu migrantov. Vo vyhlásení námorných sa síl sa neuvádzalo, či sa vojaci dostali do potýčky s ozbrojenými mužmi, ale koordinátor z rybárskeho združenia oznámil, že sedem členov posádky rybárskej lode je už na ceste späť do prístavu.

Námorné sily uviedli, že rybársky čln zajali ozbrojení muži, očividne príslušníci líbyjských bezpečnostných síl, ktorí sa plavili na vlečnom člne približne 90 kilometrov severozápadne od líbyjského prístavného mesta Misuráta.

Koordinátor podľa tlačovej agentúry AP dodal, že zajatie člna nahlásili úradom ďalšie rybárske lode nachádzajúce sa v oblasti. Posádku zajatého člna, ktorá lovila krevety, tvorili traja Taliani a štyria Tunisania žijúci v Taliansku.

Nie je jasné, či padli aj výstrely, a nie sú ani správy o zraneniach, uviedol hovorca rybárskeho združenia Francesco Mezzapelle.



Združenie tiež informovalo, že od roku 2005 došlo k desiatkam takýchto incidentov, keď boli talianske rybárske lode zajaté. Vtedy totiž Líbya začala tvrdiť, že sa jej teritoriálne vody sa rozšírili na vyše 70 míľ od pobrežia - čo výrazne prekračuje platné medzinárodné dohody.

Správy o únose dnes poskytol médiám ako prvý Giovanni Tumbiolo, šéf rybárskeho združenia COSVAP so sídlom v sicílskom meste Mazara del Vallo. Podľa Tumbiola na rybársky čln zaútočili približne o 3.30 h SELČ.

Rybárske združenie tiež vyhlásilo, že tento pirátsky čin zdôrazňuje, že rybárom hrozí v južnej oblasti Stredozemného mora čoraz väčšie nebezpečenstvo. "Rybári majú veľké obavy a rovnako aj ich rodiny," uviedol Mezzapelle.