Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Náboženskí lídri požadujú zastavenie odlesňovania dažďových pralesov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účastníci z 21 krajín na environmentálnej konferencii v nórskom hlavnom meste Oslo dúfajú, že miliardy veriacich po celom svete sa zjednotia v úsilí o ochranu dažďových pralesov planéty.

Oslo 19. júna (TASR) - Náboženskí a domorodí lídri z celého sveta vyzývajú na zastavenie odlesňovania dažďových pralesov. V medzinárodnej multináboženskej a multikultúrnej výzve zároveň požadujú zníženie emisií, ktoré sa podpisujú pod klimatickú menu a úbytok tropických dažďových pralesov.

Účastníci z 21 krajín na environmentálnej konferencii v nórskom hlavnom meste Oslo dúfajú, že miliardy veriacich po celom svete sa zjednotia v úsilí o ochranu dažďových pralesov planéty. Tie sú totiž nevyhnutné pre ľudský život, trpia však poľnohospodárskym a priemyselným využívaním v Južnej Amerike, subsaharskej Afrike a Ázii.

S touto iniciatívu prišiel Nórsky minister životného prostredia Vidar Helgesen a je i hostiteľom tohto jednodňového stretnutia. Podľa jeho slov si zastavenie odlesňovania vyžaduje "globálny, tektonický posun".

Medzi tými, ktorí sa zúčastnili na dnešnej konferencii, sú zástupcovia katolíckej, protestantskej, židovskej, moslimskej a hinduistickej cirkvi, ako aj domorodých spoločenstiev vrátane tých z Indonézie a Brazílie.