Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americká diplomacia zverejnila správu o náboženskej slobode vo svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Stredoafrickej republike muselo vlani svoje domovy opustiť viac ako milión ľudí v čase kresťansko-moslimského násilia.

Washington 28. júla (TASR) - Milióny ľudí boli podľa Spojených štátov minulý rok nútení opustiť svoje domovy z náboženských dôvodov. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes zverejnilo svoju správu o náboženskej slobode vo svete za rok 2013. Uvádza v nej, že vo vojnových oblastiach sa masové vysťahovanie stalo "zhubnou normou".

Správa tvrdí, že na väčšine územia Blízkeho Východu sa kresťania stávajú "tieňom" svoje niekdajšej prítomnosti. Státisíce menšinových kresťanov utiekli zo Sýrie, kde už tri roky prebieha občianska vojna.

V Stredoafrickej republike muselo vlani svoje domovy opustiť viac ako milión ľudí v čase kresťansko-moslimského násilia, ktoré je v krajine na vzostupe, zdôraznila správa.

V juhovýchodnej Ázii sa protimoslimské násilnosti rozšírili z nepokojného západu Mjanmarska do centrálneho Mejktilu, kde prišlo o život sto ľudí a približne 12.000 ušlo z domovov.