Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko má dočasnú vládu, sú tam aj prokurdskí politici a nacionalista

Ahmet Davutoglu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Davutoglu vymenoval kabinet po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Keď premiér a zároveň líder AKP čítal zoznam ministrov, nijako ho nekomentoval.

Ankara 28. augusta (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes vymenoval dočasný 26-členný spoločný kabinet, v ktorom pridelil ministerské posty aj jednému nacionalistickému a dvom prokurdským opozičným politikom. Ministri financií a hospodárstva však zostávajú nezmenení. V premiérovom tíme dominujú verní stúpenci vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), informovali tlačové agentúry Reuters a DPA.

Tugrul Türkeš, syn zakladateľa nacionalistickej opozičnej Strany národného hnutia (MHP), bol vymenovaný za jedného zo štyroch vicepremiérov. Ali Haydar Konca a Müslüm Dogan, členovia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), boli vymenovaní do kresiel ministra pre záležitosti EÚ a ministra rozvoja.

Davutoglu vymenoval kabinet po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Keď premiér a zároveň líder AKP čítal zoznam ministrov, nijako ho nekomentoval.

Novým šéfom tureckej diplomacie sa stal Feridun Sinirlioglu, ktorý od roku 2009 slúžil ako štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí. Tento post je veľmi dôležitý, keďže Turecko ako člen NATO hrá významnú rolu na frontovej línii v rámci Spojenými štátmi vedenej koalície proti Islamskému štátu (IS).

Vládne zdroje uviedli, že bývalý minister pre rozvoj Cevdet Yilmaz prevezme úrad vicepremiéra povereného oblasťou ekonomiky a nahradí vysoko uznávaného Aliho Babacana. Ten z ministerstva odchádza kvôli obmedzeniu, platnému v AKP ohľadne počtu volebných období, ktoré môžu jej členovia odslúžiť v parlamente.

Minister financií Mehmed Šimšek a minister hospodárstva Nihat Zeybekci zostávajú vo svojich úradoch.

Davutoglu bol nútený vytvoriť spoločný kabinet, pretože AKP v júnových voľbách prvýkrát stratila väčšinu v parlamente a potom nedokázala nájsť menšieho koaličného partnera. Dočasná vláda bude teraz viesť Turecko až do nových volieb, vyhlásených na 1. novembra.

Júnové voľby ukončili vyše desaťročnú vládu jednej strany, čo znervóznilo investorov do veľkej ekonomiky Turecka, ktoré doma bojuje proti kurdským militantom a na svojich hraniciach proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Turecká líra tak klesla na rekordné minimá.