Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nacionalisti sa v Srbsku zrejme definitívne dostali do parlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Srbská volebná komisia anulovala výsledky predčasných parlamentných volieb z 24. apríla.

Belehrad 4. mája (TASR) - Vstup pravicovej nacionalistickej strany Dveri do srbského parlamentu naznačujú prvé odhady volebných výsledkov po dnešnom opakovanom hlasovaní asi 20.000 z celkového počtu 6,7 milióna srbských voličov, ktoré si vynútili obvinenia z neregulárností.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Srbská volebná komisia anulovala výsledky predčasných parlamentných volieb z 24. apríla v 15 volebných miestnostiach v reakcii na sťažnosti z vládneho i opozičného tábora. Výsledky hlasovania tak rozhodnú o personálnom obsadení desiatich percent kresiel v 250-člennom parlamente.

Vládna Srbská pokroková strana premiéra Aleksandara Vučiča získala už vo voľbách z 24. apríla viac ako 48 percent hlasov, pri dnešnom hlasovaní jej odhady predpovedajú dokonca 56-percentnú podporu, čo by znamenalo zisk 131 poslaneckých mandátov.

Druhá priečka patrí socialistom zo SPS s doteraz 29 mandátmi.

Tretie miesto obsadila vo voľbách z 24. apríla Srbská radikálna strana Vojislava Šešelja a s ôsmimi percentami hlasov sa po dvojročnej prestávke vrátila do parlamentu.

Po postupe ešte extrémnejšej strany Dveri to vyzerá na to, že pravica bude mať v belehradskom zákonodarnom zbore po rokoch opäť 35 poslancov.

Predseda srbskej vlády Vučič inicioval vypísanie volieb dva roky pred riadnym termínom, aby si zaistil dostatok času a politickej podpory pre prístupové rokovania s EÚ a presadzovanie reforiem.