Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nad možným použitím chemických zbraní na Ukrajine je znepokojená OPCW

Inšpektor z OPCW. Foto: TASR/AP

Technický sekretariát OPCW situáciu na Ukrajine podľa svojich vyjadrení pozorne sleduje.

Haag 12. apríla (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v utorok vyjadrila "znepokojenie" nad správami o použití chemických zbraní v obliehanom prístave Mariupol na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sekretariát OPCW je podľa vyjadrení zverejnených na oficiálnej webovej stránke tejto organizácie znepokojený "nedávnymi nepotvrdenými správami o použití chemických zbraní v Mariupole, o ktorých médiá informovali v období uplynulých 24 hodín".

"Použitie chemických zbraní kdekoľvek a kýmkoľvek za akýchkoľvek okolností je trestuhodné a v úplnom rozpore s právnymi normami prijatými medzinárodným spoločenstvom proti takémuto použitiu," uvádza OPCW vo vyhlásení.

Technický sekretariát OPCW situáciu na Ukrajine podľa svojich vyjadrení pozorne sleduje. Táto organizácia takisto pripomína, že všetky jej členské krajiny vrátane Ruska a Ukrajiny sú účastníkmi Dohovoru o chemických zbraniach z roku 1997, ktorého podpísaním sa vážne a dobrovoľne zaviazali, že takéto zbrane nikdy nebudú vyvíjať, vyrábať, získavať, skladovať, prevážať či používať.