Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nadácia Anny Frankovej získala doteraz neznáme listy Otta Franka

Na snímke, ktorú 12. februára 2009 poskytol Dom Anny Frankovej, je otec Anny Frankovej Otto Frank (uprostred dole) a Pomocníci Miep Giesová (vľavo dole), Bep Voskuijlová (vpravo), Johannes Kleiman (vľavo hore) a Victor Kugler. Foto: TASR/AP Photo

Otto Frank ako jediný zo židovskej rodiny, pochádzajúcej z Frankfurtu nad Mohanom, prežil druhú svetovú vojnu.

Amsterdam 2. novembra (TASR) - Nadácii Anny Frankovej v Amsterdame sa podarilo z pozostalosti amerického herca Josepha Schildkrauta získať doteraz neznáme listy Anninho otca Otta Franka, ako aj fotografie a iné dokumenty z obdobia rokov 1936-1941. Oznámila to dnes agentúra DPA.

Otto Frank ako jediný zo židovskej rodiny, pochádzajúcej z Frankfurtu nad Mohanom, prežil druhú svetovú vojnu. On a Joseph Schildkraut, ktorý hlavu rodiny Frankovcov stvárnil v divadelnej inscenácii Denníka Anny Frankovej, si roky písali.

Pôvodne mali hercovu pozostalosť, vrátane dokumentov od amerického priateľa Frankovcov, vydražiť v New Yorku. Jeho vdova sa však napokon rozhodla pre predaj manželovej zbierky amsterdamskej nadácii za nezverejnenú sumu.

Ako dnes v Amsterdame uviedla predstaviteľka nadácie Annemarie Bekkerová, získané exponáty sú trpkými dôkazmi bezvýchodiskovej situácie Frankovcov, ktorí sa neúspešne usilovali o vysťahovanie do USA.

Ako je známe, rodinu ukrývajúcu sa v medzičasom okupovanom Holandsku niekto v roku 1944 udal a postaral sa tak o jej deportáciu do koncentračného tábora. Otto Frank po druhej svetovej vojne zverejnil zachované svedectvo svojej dcérky.

Denník Anny Frankovej, ktorá zomrela vo veku 15 rokov v koncentračnom tábore Bergen-Belsen, vydali po prvý raz začiatkom 50. rokov. Medzičasom je to svetoznáme otrasné svedectvo o holokauste.