Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nadácia Billa Clintona zostáva bezpartajným spolkom, tvrdí exprezident

Bill Clinton Foto: TASR/AP

Nadáciu bude od júna viesť Donna Shalalaová, ktorá slúžila v Clintonovom niekdajšom kabinete a nedávno odstúpila z funkcie rektorky Miamskej univerzity.


Washington 29. mája (TASR) - Bývalý americký prezident Bill Clinton obhajuje činnosť svojej globálnej nadácie Clinton Foundation. V liste adresovanom svojim priaznivcom píše, že nadácia zostáva naďalej "nadstraníckym" dobročinným spolkom a je odhodlaný pokračovať v jej poslaní, informovala dnes agentúra AP.

Clinton v liste ďalej uvádza, že "v Amerike je práve politická sezóna" a v ostatnom čase bol vplyv jeho nadácie " do značnej miery ignorovaný". Nadácia čelila auditu kvôli svojim metódam finančnej podpory a prijatiu darov od zahraničných vlád v čase, keď jeho manželka Hillary Clintonová kandiduje za prezidentku.

Nadáciu bude od júna viesť Donna Shalalaová, ktorá slúžila v Clintonovom niekdajšom kabinete a nedávno odstúpila z funkcie rektorky Miamskej univerzity.

Clinton, ktorý nedávno navštívil Afriku, aby sa presvedčil o stave programov svojej nadácie, uviedol, že pomohla takmer desiatim miliónom ľudí vo viac ako 70 krajinách dostať sa k liekom proti HIV/AIDS a 16 miliónov detí v USA si vďaka nej mohlo dovoliť zdravšie jedlo. Za 14 rokov existencie nadácia pomohla zlepšiť životné podmienky ľuďom vo viac ako 180 krajinách, konštatoval exprezident USA.