Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najmenej 26 civilistov prišlo o život počas tureckej ofenzívy v Sýrii

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Ceylanpinare 13. októbra 2019 turecký vojak pozoruje počas ostreľovania sýrskeho mesta Ras al-Ajn tureckými jednotkami. Turecké ozbrojené sily obsadili sýrske pohraničné mesto Ras al-Ajn, ktoré patrí k hlavným cieľom jeho operácie zameranej proti kurdským bojovníkom. Oznámilo to v sobotu turecké ministerstvo obrany, píše agentúra AFP, podľa ktorej to však sýrski Kurdi vzápätí popreli. Foto: TASR/AP

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Najmenej 26 civilistov prišlo o život v nedeľu v severovýchodnej časti Sýrie po tom, ako Turecko a jeho spojenci pokračovali vo vojenskej operácii proti kurdským silám. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Desať ľudí podľa SOHR zomrelo pri tureckom leteckom útoku na konvoj, ktorý prevážal civilistov a novinárov. SOHR oznámilo, že pri útoku zomrel i novinár. Národnosť obete však bezprostredne neuviedlo.

Turecká ofenzíva proti Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedených Kurdmi na severovýchode Sýrie, ktorá sa začala minulú stredu, si vyžiadala už najmenej 60 obetí z radov civilistov. O život prišlo podľa SOHR aj 104 bojovníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi.

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.