Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najmenej päť mŕtvych pri vyčíňaní tropickej búrky Winston na Fidži

Fidži po výčínaní prírodného živlu Foto: TASR/AP

Úrady sa na hroziace problémy pripravili a pre okolo 900.000 obyvateľov na viac ako 300 ostrovoch pripravili 750 evakuačných centier.

Suva 21. februára (TASR) - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadalo vyčíňanie tropickej cyklóny Winston, ktorá sa cez víkend prehnala v sprievode silného vetra a prívalového dažďa súostrovím Fidži ležiacom v južnom Pacifiku. Informovala o tom dnes spravodajská stránka Fijivillage s odvolaním sa na miestne úrady.

Winston je najmohutnejšia tropická cyklóna, aká kedy zasiahla Fidži, resp. najsilnejšia na južnej pologuli od začiatku robenia záznamov. Rýchlosť sprievodného vetra odhadli meteorológovia z amerického centra pre varovanie pred tropickými cyklónami (JTWC) na 285 km/h, pričom v nárazoch mohla dosiahnuť až vyše 320 km/h.

Úrady sa na hroziace problémy pripravili a pre okolo 900.000 obyvateľov na viac ako 300 ostrovoch pripravili 750 evakuačných centier. Kabinet zároveň vyhlásil v krajine stav prírodnej katastrofy a nariadil zákaz vychádzania, ktorý bude platiť do pondelka.

Na zasiahnutých ostrovoch sa začali čistiace práce. Vietor tam potrhal elektrické vedenia, vyvrátil stožiare a stromy a zničil množstvo často chatrných domov. V okolí medzinárodného letiska v meste Nadi ležiacom na západe najväčšieho ostrova Viti Levu boli niektoré ulice zaplavené do výšky pása. Aj dnes boli zrušené všetky lety. Na celom Fidži nemali viac ako 24 hodín elektrinu. Nový Zéland poslal prieskumné lietadlo, aby zistilo rozsah škôd na odľahlých ostrovoch.

Po vyčíňaní na Fidži sa cyklóna Winston presunula ďalej na západ nad otvorené more smerom k súostroviu Vanuatu vzdialenému 1000 kilometrov, ktoré pred rokom spustošila cyklóna Pam. Meteorológovia však predpokladajú, že Winston sa v najbližších hodinách stočí na juh a Vanuatu nezasiahne.

Fidži sa nachádza 3000 kilometrov východne od Austrálie a 2000 kilometrov severne od Nového Zélandu. Práve z týchto dvoch krajín pochádza väčšina zahraničných návštevníkov. Turistický ruch je jedným z hlavných zdrojov príjmov tejto krajiny.

Sezóna tropických cyklón v južnom Pacifiku trvá od novembra do apríla.