Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Najmenej sedem osôb v Somálsku prišlo o život pri samovražednom útoku

Na snímke somálsky vojak hliadkuje na mieste samovražedného útoku 28. apríla 2021 v somálskom Mogadišu. Foto: TASR/AP

Vodič sa snažil vozidlom vniknúť do areálu veliteľstva, v čom mu však zabránili. V prípade, že by sa mu to bolo podarilo, mohol podľa hovorcu zabiť viac ľudí.

Mogadišo 29. apríla (TASR) - Najmenej sedem ľudí prišlo o život a viac ako 11 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu vozidla pred policajným veliteľstvom v somálskom hlavnom meste Mogadišo, informovala v stredu agentúra AP s odvolaním sa na políciu a zdravotnícke úrady. K zodpovednosti za útok sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb.

Hovorca polície uviedol, že vodič sa snažil vozidlom vniknúť do areálu veliteľstva, v čom mu však zabránili. V prípade, že by sa mu to bolo podarilo, mohol podľa hovorcu zabiť viac ľudí.

Lekár jednej z nemocníc v Mogadiše pre AP povedal, že prijali 13 zranených, z ktorých dvaja zomreli po prijatí. Ďalší majú podľa lekára vážne zranenia spôsobené šrapnelmi.

Na snímke miesto samovražedného útoku 28. apríla 2021 v somálskom Mogadišu.
Foto: TASR/AP


Aš-Šabáb často útočí na významných miestach v Mogadiše a pozorovatelia upozorňujú, že táto skupina s väzbami na teroristickú sieť al-Káida by mohla súčasnú napätú politickú situáciu v Somálsku využiť na ďalšie útoky, píše AP.

Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že desaťtisíce obyvateľov Mogadišo opustili tento týždeň svoje domovy po tom, ako v nedeľu v uliciach mesta vypukli ozbrojené zrážky.

Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed podpísal 14. apríla kontroverzný zákon, ktorým sa mu prezidentský mandát predĺži o ďalšie dva roky. To v tejto krajine vyvolalo najzávažnejšie politické nepokoje za posledné roky. Prezident vyzval v stredu na predčasné voľby a návrat k dialógu.