Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Pri požiari v preplnenom cyperskom tábore sa zranilo šesť migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR /AP

V najväčšom prijímacom stredisku pre migrantov Purnara sa situácia čoraz viac zhoršuje.

Nikózia 11. mája (TASR) - Najmenej šesť migrantov utrpelo zranenia pri požiari, ktorý vypukol na Cypre v preplnenom utečeneckom tábore Purnara. Ako uviedla v stredu miestna polícia, zranení utečenci pochádzajúci z Nigérie boli s popáleninami prevezení do nemocnice v neďalekom hlavnom meste Nikózia. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Príčinu požiaru, ktorý vypukol v stredu v skorých ranných hodinách, skúmajú hasiči, uviedol štátny rozhlas.

V najväčšom prijímacom stredisku pre migrantov Purnara sa situácia čoraz viac zhoršuje. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis tamojšie pomery počas návštevy v polovici marca označil za "tragické". V tomto tábore, ktorý bol pôvodne postavený pre 1000 ľudí, sa momentálne nachádza dvojnásobne vyšší počet utečencov. Migranti sa sťažujú na obrovské problémy so zásobovaním jedlom i vodou.

Cyprus je od roku 1974 rozdelený na prevažne moslimskú severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara.

Gréckojazyčný juh Cypru obviňuje úrady na severe, že cez tzv. zelenú líniu, na ktorú dohliadajú jednotky OSN, posielajú migrantov. DPA píše, že väčšina migrantov, ktorých prevádzajú pašerácke skupiny z Turecka, prichádza na sever ostrova, odkiaľ sa cez nedostatočne strážené oblasti dostávajú na juh. Cyperská republika tvrdí, že spomedzi krajín Európskej únie čelí najväčšiemu počtu ľudí žiadajúcich prvýkrát o azyl.