Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Najmladší rukojemník zostáva v zajatí; Hamas ho odovzdal militantom

Na archívnej snímke žena, ktorá drží snímku batoľa Kfir, ktorého unieslo hnutie Hamas. Foto: TASR/AP

Ako v utorok informovala agentúra Reuters, Kfirovi príbuzní medzičasom požiadali izraelskú vládu, aby pomohli dostať toto batoľa na slobodu.

Jeruzalem 28. novembra (TASR) - Palestínske hnutie Hamas odovzdalo jedno z detí unesených 7. októbra z juhu Izraela inej palestínskej militantnej skupine. Izraelské úrady, ktoré o tom informovali, túto situáciu považujú za možnú komplikáciu snáh o oslobodenie desaťmesačného Kfira Bibasa.

Kfir je najmladší z 240 rukojemníkov, ktorí sú podľa Izraela už viac ako 50 dní v zajatí palestínskych radikálov.

Ako v utorok informovala agentúra Reuters, Kfirovi príbuzní medzičasom požiadali izraelskú vládu a sprostredkovateľov prímeria medzi Izraelom a Hamasom - Egypt a Katar - aby pomohli dostať toto batoľa, jeho rodičov i štvoročného brata Ariela na slobodu.

O tom, že rodina Bibasovcov je zadržiavaná inou palestínskou frakciou, informoval v utorok hovorca izraelskej armády, kontradmirál Daniel Hagari, ktorý súčasne upozornil, že výhradnú zodpovednosť za nich nesie Hamas.

Iný vojenský hovorca, podplukovník Avišaj Adrae, spresnil, že rodina Bibasovcov je zadržiavaná v oblasti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Hamas neuviedol miesta ani zdravotný stav ľudí, ktorých stále zadržiava. Podľa odhadov by malo ísť o 170 osôb.

Jedno z palestínskych kománd, ktoré sa 7. októbra infiltrovali na územie juhu Izraela a terorizovali tam a zabíjali miestne obyvateľstvo, odvlieklo do Pásma Gazy okrem Kfira aj jeho štvorročného brata Ariela a ich rodičov Jardena a Širi.

Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ako vydesená Širi objíma deti zabalené v prikrývke, kým ich prevážajú do zajatia. Ďalší klip zachytáva otca detí so zranenou hlavou - údajne po úderoch kladivom, ako povedala Jardenova sestra Ofri.

V rozhovore s novinármi Ofri dodala, že jej rodina nebude zahrnutá do skupiny desiatich rukojemníkov, ktorých prepustenie je avizované na utorok. Príbuzní repatriovaných rukojemníkov sú totiž izraelskými úradmi o ich prepustení informovaní vopred.

Hamas od minulého piatka prepustil 50 izraelských žien a detí, ako aj 19 zahraničných rukojemníkov. Došlo k tomu počas prímeria, v rámci ktorého Izrael prepustil 150 palestínskych väzňov a zvýšil dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.