Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Najmladšieho syna exlídra Kambodže povýšili na podpredsedu vlády

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Za vymenovanie Hun Maneta za vicepremiéra hlasovalo všetkých 120 poslancov vrátane Hun Sena. Už dovtedy mala vláda desať podpredsedov.

Phnom Penh 21. februára (TASR) - Kambodžský parlament v stredu schválil najmladšieho syna bývalého premiéra Hun Sena za podpredsedu vlády. Ide o posledného člena rodiny, ktorý bol povýšený od vlaňajšieho augusta, keď vtedajší líder odovzdal vládu svojmu najstaršiemu synovi Hun Manetovi. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Za vymenovanie Hun Maneta za vicepremiéra hlasovalo všetkých 120 poslancov vrátane Hun Sena. Už dovtedy mala vláda desať podpredsedov.

Hun Sen odstúpil po takmer štyroch desaťročiach autoritatívnej vlády a odovzdal moc najstaršiemu synovi po drvivom víťazstve v celoštátnych voľbách, ktoré sa však konali bez účasti hlavných opozičných strán.

Vo vláde, ktorú minulý rok zostavil Hun Manet, je v súčasnosti viacero jeho príbuzných a najvyššie posty má aj niekoľko detí Hun Senových spojencov.

Hun Manet povedal zákonodarcom, že povýšenie jeho najmladšieho brata je v súlade s potrebou dosiahnuť "čo najvyššiu účinnosť vládnej politiky", pričom jeho cieľom je do roku 2050 premeniť Kambodžu na vysokopríjmovú krajinu.

Medzi podpredsedami vlády je Hun Senov synovec Neth Savoeun, bývalý šéf štátnej polície. Hun Senov druhý syn Hun Manith je šéfom vojenskej spravodajskej jednotky ministerstva obrany a zástupcom veliteľa Kambodžskej kráľovskej armády.

Hun Sen po nástupe k moci v roku 1985 pomohol zmodernizovať krajinu zničenú občianskou vojnou a genocídou. Kritici tvrdia, že jeho vláda sa vyznačovala aj ničením životného prostredia, korupciou a likvidáciou takmer všetkých politických súperov. Hun Sen sa v nedeľu má stať predsedom Senátu.