Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Najprísnejší zákon na svete: Cigaretové škatuľky v Austrálii bez loga

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozhodol tak najvyšší súd napriek protestom tabakových spoločností.

Canberra 15. augusta (TASR) - Austrálsky najvyšší súd dnes vyniesol verdikt, ktorým potvrdil najprísnejší zákon na svete, týkajúci sa propagácie cigariet. To znamená, že z cigaretových škatuliek zmiznú všetky logá.

Najvyšší súd tak rozhodol napriek protestom tabakových spoločností, ktoré tvrdili, že nové pravidlá zničia hodnotu ich obchodných značiek.

Tabakové spoločnosti už od decembra nebudú smieť na cigaretových škatuľkách znázorňovať svoje charakteristické farby či logá. Škatuľky sa budú namiesto toho vyrábať v jednotnom, fádnom odtieni olivovozelenej farby a budú na nich názorné varovania pred zdravotnými rizikami, ako aj obrázky ústnej dutiny zasiahnutej rakovinou a oslepnuté oči. Austrálska vláda dúfa, že vďaka novým škatuľkám budú cigarety čo najmenej lákavé.

Spoločnosti British American Tobacco, Philip Morris International, Imperial Tobacco a Japan Tobacco International sa obávajú, že zákon vytvorí celosvetový precedens, ktorý môže znížiť hodnotu ich obchodných značiek o miliardy dolárov. Zákon preto napadli na súde na základe argumentov, že porušuje práva na duševné vlastníctvo a znehodnocuje ich obchodné značky.

Výrobcovia cigariet tvrdili, že vláda bude nečestným spôsobom ťažiť zo zákona, lebo využije cigaretové škatuľky ako priestor pre svoje vlastné posolstvo bez toho, aby odškodnila tabakové spoločnosti.

Súd neuviedol dôvody svojho dnešného verdiktu. Tie zverejní v priebehu roka.