Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zomrela najstaršia osoba Japonska, dožila sa 116 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Tacumiová sa narodila v roku 1907 a spolu s manželom farmárom vychovala v prefektúre Osaka tri deti, uviedla miestna televízna stanica MBS.

Tokio 12. decembra (TASR) - V utorok vo veku 116 rokov zomrela najstaršia obyvateľka Japonska Fusa Tacumiová. Informovali o tom predstavitelia úradov, ktorí vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Tacumiová sa narodila v roku 1907 a spolu s manželom farmárom vychovala v prefektúre Osaka tri deti, uviedla miestna televízna stanica MBS.

"Fusa Tacumiová zomrela v utorok vo veku 116 rokov v opatrovateľskom domove v Osake," povedal pre AFP predstaviteľ v meste Kašiwara.

Prefekt Osaky Hirofumi Jošimura na sociálnej sieti X vyjadril sústrasť pozostalým a pripomenul septembrovú oslavu dlhovekosti Tacumiovej.

"Stále spomínam na to, aká bola pani Fusa Tacumiová zdravá," napísal Jušimura. "Úprimne sa modlím za jej dušu," dodal.

Na záberoch odvysielaných televíziou MBS a ďalšími miestnymi médiami z oslavy jej 116. narodenín v apríli bola zachytená na invalidnom vozíku, väčšinou driemala. Za najstaršieho človeka v Japonsku bola uznaná vlani, keď vo veku 119 rokov zomrela Kane Tanakaová.

Guinnessova kniha rekordov v apríli 2022 oficiálne uznala Tanakaovej štatút najstaršieho človeka na svete. Dnes tento titul patrí Marii Branyasovej z USA, ktorá na budúci rok 4. marca dosiahne vek 117 rokov.

Japonsko má po Monaku druhé najstaršie obyvateľstvo na svete, pričom tam žije vyše 47.000 ľudí vo veku nad 100 rokov.