Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Najstaršieho väzňa v cele smrti popravili v americkej Georgii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd ho uznal za vinného za to, že v roku 1979 zastrelil Rogera Tacketta, vedúceho obchodu na predmestí Atlanty.

Atlanta 3. februára (TASR) - V americkej Georgii popravili dnes 72-ročného Brandona Astora Jonesa, najstaršieho väzňa v cele smrti v tomto štáte, za vraždu vedúceho predajne s potravinami pri lúpeži spred niekoľkých desaťročí. Informovala o tom agentúra AP.

Štátna správa nápravnovýchovných zariadení uviedla, že Jones bol vyhlásený za mŕtveho dnes o 00.46 h po podaní smrtiacej injekcie v štátnej väznici v meste Jackson. Súd ho uznal za vinného za to, že v roku 1979 zastrelil Rogera Tacketta, vedúceho obchodu na predmestí Atlanty.

Jonesovi obhajcovia ešte v posledných hodinách pred popravou podali odvolanie proti rozsudku na najvyššom súde a žiadali zastavenie popravy, pričom argumentovali, že trest je "neprimerane tvrdý". Najvyšší súd však odvolanie zamietol.

Federálny sudca umožnil Jonesovi ešte v roku 1989 nové pojednávanie o stanovení trestu, pretože členovia poroty mali v miestnosti, kde diskutovali o treste, Bibliu. To je proti predpisom, pretože ňou mohli byť ovplyvnení. V roku 1997 mu však znovu udelili hrdelný trest.

V tomto prípade bol odsúdený a dostal hrdelný trest aj ďalší muž - Van Roosevelt Solomon, ktorého popravili v roku 1985.

V dôkazovom materiáli predloženom na súdnom procese sa uvádzalo, že neďaleko sa nachádzajúci policajt započul z obchodu štyri výstrely, vytiahol zbraň a vošiel do priestorov predajne, kde našiel Jonesa a Solomona.