Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najväčší americký torpédoborec vyrazil na záverečné testovanie na more

Na snímke prvý raketový "neviditeľný" torpédoborec triedy Zumwalt pláva v ústí rieky Kennebec z lodeníc v americkom Bathe na skúšobnú plavbu na more. Foto: TASR/AP

Loď bude mať domovskú základňu v kalifornskom San Diegu.

Washington 21. marca (TASR) - Najväčší, ale aj najdrahší americký raketový torpédoborec všetkých čias, USS Zumwalt, dnes vyplával na otvorené more, kde sa podrobí záverečným skúškam výrobcu, kým bude odovzdaný americkému námorníctvu, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Loď bude mať domovskú základňu v kalifornskom San Diegu a má významnú úlohu v plánoch vlády prezidenta Baracka Obamu na "opätovné dosiahnutie rovnováhy síl" v Ázii a Tichomorí po tom, ako Čína začala razantne presadzovať svoje územné nároky v Juhočínskom mori.

Nový torpédoborec je 182 metrov dlhý a stavbou trupu, ktorý mu umožní zmiasť nepriateľský radar, sa výrazne odlišuje od doterajších lodí amerického námorníctva. Loď USS Zumwalt má elektrický pohon, nové delá a automatizácia jej umožní fungovať s podstatne menšou posádkou, ako majú existujúce torpédoborce.

Všetky uvedené inovácie však boli finančne nákladné. Stavba lode USS Zumwalt, ktorá je prvou z troch plánovaných lodí svojej triedy, si vyžiadala náklady vo výške najmenej 4,4 miliardy dolárov. Program, ktorý pôvodne rátal s 32 torpédoborcami triedy Zumwalt, preto zredukovali.

Nový torpédoborec vyrazil dnes na svoju druhú skúšobnú plavbu na otvorenom mori. Na tej prvej mali inžinieri prvýkrát možnosť odskúšať nové systémy na mori a hoci následne jeden z 12 lodných motorov potreboval opravu, celkove plavbu hodnotili ako úspešnú.