Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Najväčšia továreň na čokoládu v Belgicku opäť funguje

Na snímke výroba tabulkovej čokolády v továrni na výrobu čokolády Mondelez International Bratislava 26. októbra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

Najväčšia továreň na výrobu čokolády v Belgicku obnovila po šesťtýždňovej hygienickej prestávke prácu. Koncom júna v nej zistili znečistenie salmonelou.

Brusel 8. augusta (TASR) - Najväčšia továreň na výrobu čokolády v Belgicku obnovila po šesťtýždňovej hygienickej prestávke prácu. Koncom júna v nej zistili znečistenie salmonelou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tri z 24 výrobných liniek v továrni v meste Wieze už pracujú, uviedla švajčiarska spoločnosť Barry Callebaut, ktorá fabriku prevádzkuje. Jej čokoládu odoberajú potravinárske giganty ako Hershey, Nestle a Unilever, ale nesmeruje priamo k spotrebiteľom. Koncom júna v jednej z výrobných šarží našli baktérie salmonely. Spoločnosť Barry Callebaut zastavila dodávky a informovala klientov, aby sa kontaminované výrobky nedostali do obchodov.

Ako zdroj znečistenia identifikovali lecitín, ktorý sa pridáva do čokolády. Rozsiahle čistenie výrobných zariadení si vyžiadalo niekoľko týždňov. "Zostávame opatrní, pretože táto operácia je bezprecedentná, proces čistenia a dezinfekcie si vyžaduje veľa času," povedal Korneel Warlop, hovorca spoločnosti Barry Callebaut.

Povedal, že zatiaľ sa vyrába len "pomerne nízky objem", spustenie ďalších výrobných liniek sa chystá "v najbližších týždňoch". Produkciu závodu naďalej monitoruje aj belgická hygienická kontrola.

Závod v meste Wieze zamestnáva približne 600 ľudí a je hlavnou výrobnou jednotkou v celkovej produkcii spoločnosti, ktorá vo finančnom roku 2020–21 vyrobila 2,2 milióna ton čokolády v 60 závodoch po celom svete.