Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Najväčšie talianske jazero má najnižšiu hladinu za posledných 70 rokov

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Lago di Garda sa nachádza na hraniciach talianskych regiónov Benátsko, Lombardsko a Tridentsko-Horná Adiža.

Sirmione 24. apríla (TASR) - Najväčšie talianske jazero Lago di Garda na severe krajiny má najnižšiu hladinu za posledných 70 rokov. Vyplýva to z družicových snímok, ktoré v pondelok zverejnilo Európske monitorovacie stredisko pre suchá (EDO). TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Lago di Garda sa nachádza na hraniciach talianskych regiónov Benátsko, Lombardsko a Tridentsko-Horná Adiža. Jeho hladina klesla na 45,8 centimetra nad tzv. nulou vodočtu – dohodnutým referenčným bodom pre výšku hladiny tejto vodnej plochy. Počas uplynulých 70 rokov však bola výška hladiny jazera Lago di Garda v priemere 109 centimetrov nad nulou vodočtu.

Satelitné snímky, na ktorých sa dá nízka hladina jazera pozorovať, zverejnilo EDO v rámci programu Copernicus, ktorý zastrešujú Európska komisia a Európska vesmírna agentúra (ESA).

Toto značné zníženie výšky hladiny Laga di Garda, ktoré má rozlohu 370 štvorcových kilometrov, je priamym dôsledkom sucha, ktoré od vlaňajšieho leta sužuje veľkú časť územia Talianska a ohrozuje tak poľnohospodárstvo, lodnú dopravu, turizmus i život miestnych obyvateľov, pripomína ANSA.