Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Najviac nominácií na cenu Český lev získal film o Mašínovcoch Bratři

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V kategórii najlepší film sa o cenu budú uchádzať snímky Bratři, Němá tajemství, Přišla v noci, Tancuj Matyldo a Úsvit. Rovnaká pätica filmov má nomináciu aj v kategórii najlepšia réžia.

Praha 15. januára (TASR) - Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) v pondelok zverejnila nominácie na ceny Český lev za rok 2023. Najviac ich získala historická dráma Bratři o známom českom príbehu z čias studenej vojny. Bodovala aj detektívna dráma Úsvit, sci-fi triler Bod obnovy či čierna komédia Přišla v noci, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V kategórii najlepší film sa o cenu budú uchádzať snímky Bratři, Němá tajemství, Přišla v noci, Tancuj Matyldo a Úsvit. Rovnaká pätica filmov má nomináciu aj v kategórii najlepšia réžia.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa môže stať Oskar Hes alebo Jan Nedbal za stvárnenie bratov Mašínovcov vo filme Bratři, David Prachař za rolu otca v snímke Citlivý člověk, Karel Roden za úlohu exekútora vo filme Tancuj Matyldo a Kryštof Hádek za postavu amorálneho vodiča v televíznom seriáli Volha.

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe môže byť Tatiana Dyková Vilhelmová za rolu matky bratov Mašínovcov, Jana Plodková za rolu manželky veterinára postihnutého afáziou v snímke Němá tajemství, Simona Peková, ktorá stvárnila nepohodlnú matku vo filme Přišla v noci, Regina Rázlová za postavu ženy trpiacej Alzheimerovou chorobou v tragikomédii Tancuj Matyldo alebo Eliška Křenková za rolu manželky riaditeľa baťovskej továrne vo filme Úsvit.

Porota v prvom kole posudzovala 86 filmov a televíznych počinov, ktoré mali premiéru v roku 2023. Z toho bolo 33 hraných filmov, 15 dokumentárnych, osem animovaných a desať krátkych, šesť televíznych filmov a 14 seriálov. Do boja o sošku Českého leva postúpilo celkom 26 titulov.

Okrem vyhlásenia nominácií boli v pondelok udelené aj prvé ceny. Neštatutárnu cenu filmových fanúšikov získala snímka Bod obnovy, ktorá nastoľuje otázku, či technológie zaručia lepší život.

Slávnostný galavečer 31. ročníka udeľovania cien Český lev sa uskutoční 9. marca v budove Rudolfina v sídle Českej filharmónie. Večerom bude po sprevádzať moderátor Marek Eben.