Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Medzinárodná konferencia má nájsť riešenia pre stabilizáciu Sýrie

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Konferenciu pripravila Británia v spolupráci s Nemeckom, Nórskom, Kuvajtom a Organizáciou Spojených národov. Na konferenciu bolo pozvaných vyše 70 šéfov vlád a hláv štátov.

Brusel 3. februára (TASR) - Európska komisia dnes potvrdila, že vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn a eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis sa vo štvrtok zúčastnia v Londýne na medzinárodnej konferencii s názvom Podpora Sýrie a regiónu.

Konferenciu pripravila Británia v spolupráci s Nemeckom, Nórskom, Kuvajtom a Organizáciou Spojených národov. Na konferenciu bolo pozvaných vyše 70 šéfov vlád a hláv štátov.

Do Londýna spoločne so šéfkou európskej diplomacie a dvoma eurokomisármi pocestuje aj predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Všetci uvedení budú na londýnskej konferencii zastupovať EÚ, aby opätovne potvrdili solidaritu s ľuďmi zo Sýrie a z okolitých susedných krajín, ktoré boli poznačené prílivom utečencov zo Sýrie.

Komisia pripomenula, že EÚ je hlavným darcom v rámci celosvetovej reakcie na krízu v Sýrii, pričom poskytuje podporu priamo pre Sýrčanov v ich krajine rozvrátenej občianskou vojnou, ako aj pre sýrskych utečencov v susedných krajinách.

Konferencia sa koná v kontexte zvýšeného medzinárodného úsilia nájsť politické riešenie konfliktu v Sýrii, ktorý v marci vstúpi do svojho šiesteho roka. Päťročný občiansky konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal vyše 250.000 obetí na životoch. Vojna spôsobila, že 18 miliónov ľudí potrebuje pomoc. Okolo 6500.000 Sýrčanov sú vnútorní vysídlenci a 4,6 milióna obyvateľov Sýrie bolo nútených utiecť do susedných krajín.

Cieľom londýnskej konferencie pre Sýriu a širší región je zvoliť iný prístup, o aký sa snažila predchádzajúca konferencia v Kuvajte zameraná na krízu v Sýrii. Účastníci konferencia sa pokúsia nájsť riešenia pre dlhodobejšiu stabilizáciu Sýrie a jej susedných krajín, ktoré hostia vysoký počet sýrskych utečencov.