Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Najvyšší rumunský súd sprísnil tresty pre aktivistov hnutia 64 stolíc

Protest v Bukurešti, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd činnosť aktivistov prekvalifikoval na teroristickú a rozhodol o ich nepodmienečnom odňatí slobody na päť rokov.

Bukurešť 4. júla (TASR) - Na päť rokov za mreže poslal rumunský najvyšší súd dvoch tamojších aktivistov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) obžalovaných z terorizmu, informovali v stredu tlačové agentúry Agerpres a MTI.

Prvostupňový súd v Bukurešti oboch podozrivých z prípravy a realizácie útoku naplánovaného pred troma rokmi na rumunský štátny sviatok 1. decembra oslobodil spod časti obvinení a za trestné činy spáchané pyrotechnikou im vymeral iba tresty odňatia slobody zhodujúce sa s časom, ktorý strávili vo vyšetrovacej väzbe.

Proti tomuto verdiktu sa však odvolala rumunská prokuratúra pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu (DIICOI), ako aj obžalovaní, ktorí požadovali oslobodenie.

Najvyšší súd však ich činnosť prekvalifikoval na teroristickú a rozhodol o ich nepodmienečnom odňatí slobody na päť rokov.

Podomácky vyrobenú bombu z viac ako 400 petárd vybavenú zariadením na diaľkové odpálenie chceli podľa rumunských vyšetrovateľov včas odhalení využiť pri útoku na slávnostné podujatie v meste Targu Secuiesc. Bezpečnosť a životy rumunských občanov neboli však ohrozené. U jedného z podozrivých zhabali podľa vtedajších informácií aj prístroje na nočné videnie využívané ozbrojenými silami.

Obaja odsúdení sa považujú za nevinných a tvrdia, že by bolo nezmyslom, ak by plánovali útok petardami nevhodnými na tento účel, navyše v meste obývanom zväčša občanmi maďarskej národnosti.