Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po rozhodnutí najvyššieho súdu osvietili Biely dom dúhovými farbami

Nasvietený Biely dom, 26. júna 2015 Foto: TASR/AP

Dnešný verdikt je najvýznamnejšou zmenou v oblasti manželského práva v Spojených štátoch od roku 1967.

Washington 27. júna (TASR) - Na počesť piatkového rozhodnutia amerického najvyššieho súdu o legalizácii sobášov homosexuálnych párov osvietili v noci nadnes washingtonský Biely dom dúhovými farbami.

Súdne rozhodnutie, ktoré ruší zákazy homosexuálnych manželstiev aj vo zvyšných 14 štátoch na juhu a Stredozápade USA, oslavovali páry gejov a lesieb vo Washingtone i v celých Spojených štátoch.

Páry rovnakého pohlavia mali doteraz právo sobášiť sa len v 36 štátoch USA a vo federálnej metropole Washington, približuje agentúra AP.

Verdikt však nevstupuje do platnosti okamžite, pretože porazená strana sporu má teraz zhruba tri týždne na to, aby požiadala súd o opätovné prerokovanie celého prípadu. Podľa AP nie je ale vylúčené, že niektoré štáty alebo okresy začnú homosexuálnym párom vydávať sobášne listy už v tomto prechodnom období.

Dnešný verdikt je najvýznamnejšou zmenou v oblasti manželského práva v Spojených štátoch od roku 1967, keď Najvyšší súd USA zrušil platnosť zákonov jednotlivých štátov Únie, ktoré zakazovali rasovo zmiešané manželstvá.

Americký prezident Barack Obama sa v piatok po verdikte vyjadril, že toto súdne nariadenie "urobilo našu Úniu dokonalejšou".

Farby dúhy osvetlili severnú stranu Bieleho domu v čase, keď sa Obama vracal z Charlestonu v Južnej Karolíne, kde bol predniesť slávnostný prejav na pohrebe reverenda Clementu Pinckneyho.

Tento pastor bol jedným z deviatich ľudí, zabitých minulý týždeň pri masakre v charlestonskom kostole Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi.