Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Iránsky súd odsúdil bývalého viceprezidenta Rahímího na 5 rokov basy

Vtedajší iránsky prezident Mahmúd Ahmadinedžád (vľavo) podáva ruku pakistanskému premiérovi Razáovi Gilánímu (vpravo) , uprostred iránsky viceprezident Mohammad Réza Rahími, na stretnutí v Teheráne 12.septembra 2011. Foto: TASR

Iránsky najvyšší súd odsúdil bývalého viceprezidenta Mohammada Rezu Rahímího na päť rokov väzenia a nariadil mu zaplatiť pokutu vo výške desať miliárd rialov (300. 000 dolárov).

Teherán 22. januára (TASR) - Iránsky najvyšší súd odsúdil bývalého viceprezidenta Mohammada Rezu Rahímího na päť rokov väzenia a nariadil mu zaplatiť pokutu vo výške desať miliárd rialov (300.000 dolárov). Informovala o tom v stredu večer iránska tlačová agentúra IRNA. Podľa ďalších zdrojov dostal Rahímí trest v súvislosti s korupciou.

Rezá Rahímí bol najbližším spolupracovníkom exprezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Verdikt súdu je záväzný. Podľa agentúry IRNA súd takisto nariadil Rahímímu zaplatiť odškodné v prepočte približne 800.000 dolárov.

Miestny súd najprv odsúdil Rahímího na 15 rokov väzenia, ale najvyšší súd zmiernil verdikt na päť rokov a tri mesiace. Bývalý viceprezident už dlho tvrdí, že je nevinný, pripomína agentúra AP.

Odporcovia Ahmadínežádovej konzervatívnej vlády dlhodobo obviňovali jeho administratívu z obrovskej skorumpovanosti. Ahmadínežádov nástupca, prezident Hasan Rúhání, vlani v decembri nezvyčajne otvorene kritizoval narastajúcu korupciu v krajine a vyhlásil, že úplatky kedysi dávané tajne sa teraz platia úplne neskrývane.

Ahmadínežád opakovane vyhlasuje, že riadil tú "najčistejšiu vládu" v dejinách Iránu.