Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd povolil tajné vojenské súdy pre podozrivých z terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa premiéra Naváza Šarífa to posilní boj s islamskými militantmi, informovala agentúra DPA.

Islamabad 5. augusta (TASR) - Pakistanský najvyšší súd podporil dnes rozhodnutie, na ktorého základe budú podozrivých z terorizmu súdiť tajné vojenské súdy. Podľa premiéra Naváza Šarífa to posilní boj s islamskými militantmi, informovala agentúra DPA.

Parlament zriadil vojenské súdy pre procesy s podozrivými z terorizmu vo februári v reakcii na decembrové zabitie 136 detí v škole ozbrojencami Talibanu.

Podozriví nebudú mať právo, aby ich pri procese zastupovali právnici a výsledky procesov nebudú zverejňované.

Aktivisti a pakistanské združenie právnikov však toto rozhodnutie napadli s argumentom, že tajné procesy odporujú právu na spravodlivosť.

Sedemnásťčlenný najvyšší súd rozhodol, že tajné vojenské súdy sú v súlade so zákonom, pretože boli zriadené, aby vyriešili mimoriadnu situáciu, uviedol právny poradca vlády Zafarulláh Chán.

Niektorí z podozrivých už boli odsúdení v tajných procesoch, ale výkon trestov odložili, keďže právne postavenie týchto súdov bolo až do dnešného dňa spochybňované.

"Je to skvelý rozsudok," vyhlásil v prejave v parlamente premiér Šaríf. "Dnešné rozhodnutie nám pomôže lepšie bojovať s terorizmom," dodal.