Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd v Indii zamietol petíciu žiadajúcu väzbu pre páchateľa znásilnenia

Indický najvyšší súd zamietol 21. decembra 2015 petíciu, ktorej signatári žiadali, aby najmladšieho zo šestice páchateľov brutálneho znásilnenia mladej ženy po odpykaní si trestu neprepustili na slobodu. Na snímke masové protesty proti prepusteniu mladíka v Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Mladík, ktorý trestný čin spáchal ako neplnoletý, má teraz 20 rokov. Z polepšovne, kde si odpykal tri štvrtiny trestu, ho prepustili v nedeľu.

Naí Dillí 21. decembra (TASR) - Indický najvyšší súd zamietol dnes petíciu, ktorej signatári žiadali, aby najmladšieho zo šestice páchateľov brutálneho znásilnenia mladej ženy po odpykaní si trestu neprepustili na slobodu.

Mladík, ktorý trestný čin spáchal ako neplnoletý, má teraz 20 rokov. Z polepšovne, kde si odpykal tri štvrtiny trestu, ho prepustili v nedeľu. Teraz je pod dohľadom dobročinnej organizácie.

Najvyšší súd dnes svoje zamietavé rozhodnutie zdôvodnil tým, že návrh preložený dillíjskou Komisiou pre ženy nemá oporu v žiadnom existujúcom zákone.

Tohto mladíka spolu s ďalšími piatimi mužmi uznali za vinného z útoku na mladú ženu a jej znásilnenia. Incident, ktorý sa odohral v autobuse v decembri roku 2012, šokoval nielen Indiu, ale aj celý svet.

Mladíka súd odsúdil na tri roky v polepšovni. Je to síce v Indii najvyšší možný trest pre mladistvých, ale v súvislosti s týmto brutálnym činom vyvolal v indickej spoločnosti polemiku, či nie je málo prísny. Indický parlament momentálne prerokúva návrh zákona, ktorým by sa znížila veková hranica pre trestnoprávnu zodpovednosť z 18 na 16 rokov.

Štyria dospelí spolupáchatelia sa odvolali proti súdom vyneseným trestom smrti, piateho odsúdeného našli mŕtveho v cele.

V nedeľu, v deň mladíkovho prepustenia na slobodu, sa v Indii konali protesty proti jeho oslobodeniu. Ich účastníci žiadali trest smrti aj preňho. V čele jedného zo sprievodov boli rodičia obete brutálneho činu.