Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd v Pakistane uznal premiéra vinným z pohŕdania

Súd však udelil Gílánímu len symbolický trest zadržania v súdnej sieni na niekoľko minút - pokým sudcovia neodídu z miestnosti. Verdikt ušetril Gíláního pred väzením, napriek ...

Islamabad 26. apríla (TASR) - Pakistanský najvyšší súd uznal dnes premiéra Júsufa Rázu Gíláního vinným z pohŕdania súdom za to, že odmietol opätovne otvoriť korupčné prípady týkajúce sa prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Súd však udelil Gílánímu len symbolický trest zadržania v súdnej sieni na niekoľko minút - pokým sudcovia neodídu z miestnosti.

Verdikt ušetril Gíláního pred väzením, napriek tomu mu však môže spôsobiť problémy vzhľadom na usvedčenie z trestného činu. Podľa ústavy nemôžu odsúdení zastávať verejné funkcie, v najbližších týždňoch alebo mesiacoch by tak mohol čeliť odvolaniu.

Premiér sa podľa sudcov dopustil pohŕdania súdom tým, že úmyselne nesplnil nariadenie najvyššieho súdu. Ten pred vyše dvoma rokmi vyzval Gíláního vládu, aby oficiálne požiadala úrady vo Švajčiarsku o obnovenie súdneho konania proti Zardárímu pre obvinenia z prania špinavých peňazí. Gílání to odmietol, pretože prezident má podľa vlády imunitu.