Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd zlikvidoval bieloruské PEN centrum

Na snímke Bielorusi počas zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia sporných prezidentských volieb v Bielorusku, vo Vilniuse 9. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Bankové účty bieloruského PEN centra boli zmrazené.

Minsk 10. augusta (TASR) – Bieloruské PEN centrum, ktoré vedie laureátka Nobelovej ceny Sviatlana Alexijevičová, bolo zlikvidované na základe rozhodnutia bieloruského Najvyššieho súdu. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.

Samotné PEN centrum vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že tento krok bieloruských úradov považuje za „vyznamenanie a uznanie našej práce".

„Ilúzie o tom, že k likvidácii PEN centra nedôjde, sme nemali," napísala na sociálnej sieti Facebook podpredsedníčka PEN centra, poetka Tacciana Ňadbajová. Podľa nej organizácia bude pokračovať vo svojej práce bez ohľadu na rozhodnutie súdu.

PEN centrum je medzinárodná mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv, ktorá združuje spisovateľov, básnikov a novinárov.

Jej bieloruskú pobočku od roku 2019 vedie spisovateľka Sviatlana Alexijevičová, ktorá sa momentálne zdržiava v zahraničí. V minulosti boli predsedami bieloruskej organizácie aj spisovateľ Vasiľ Bykav a básnik Ryhor Baradulin.

V dňoch 14. a 15. júla sa v Bielorusku uskutočnili policajné prehliadky v sídlach viacerých mimovládnych organizácií a médií. Bieloruský Vyšetrovací výbor ich zdôvodnil údajnou účasťou týchto subjektov „na tieňových peňažných tokoch a daňových únikoch". Bankové účty bieloruského PEN centra boli následne zmrazené.