Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najvyšší vodca Iránu vyznamenal veliteľov, ktorí zadržali Američanov

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Američania vplávali na dvoch člnoch do iránskych teritoriálnych vôd 12. januára v dôsledku poruchy navigačného systému.

Teherán 1. februára (TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyznamenal v nedeľu príslušníkov iránskeho vojenského námorníctva, ktorí v januári zadržali v Perzskom zálive desiatich príslušníkov amerických námorných síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Američania vplávali na dvoch člnoch do iránskych teritoriálnych vôd 12. januára v dôsledku poruchy navigačného systému. Tam ich zadržali príslušníci iránskeho vojenského námorníctva, pričom na druhý deň všetkých desiatich prepustili.

Chameneí, ktorý pred časom povedal, že Irán by sa mal mať na pozore pred svojím najväčším nepriateľom Spojenými štátmi, vyznamenal Medailou víťazstva veliteľa námorníctva Revolučných gárd Alího Fadávího a štyroch ďalších veliteľov, ktorí sa na zadržaní amerických námorníkov podieľali.

Medaila víťazstva sa v Iráne udeľuje od roku 1989 vojnovým hrdinom, vojenským činiteľom a politikom, najmä tým, ktorí sa aktívne zúčastnili osem rokov trvajúcej iránsko-irackej vojny z rokov 1980-1988.