Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nákladná loď sa rozlomila pri náraze do hrádze vo Francúzsku

Námorníka vyťahujú po lane zo španielskej nákladnej lode po jej rozlomení 5. februára 2014 v pobrežnom francúzskom meste Anglet. Foto: TASR/AP Photo

Jedenásťčlennú posádku zachraňovala posádka vrtuľníka.

Paríž 5. februára (TASR) - Španielska nákladná loď Luno sa dnes na rozbúrenom mori neďaleko francúzskeho mesta Biarritz rozlomila na dve časti. Jedenásťčlennú posádku zachraňovala posádka vrtuľníka. Námorníkov, ktorí utrpeli šok, previezli do nemocnice, informovala agentúra DPA.

Plavidlo dlhé 101 metrov smerovalo do prístavu v meste Bayonne, pričom ešte pred rozlomením narazilo v do hrádze siahajúcej až do vôd Atlantiku.

Na plavidle sa v inkriminovanom čase nenachádzal žiadny náklad, ekologické riziká však jestvujú, pretože na lodi bolo 114 ton motorovej nafty, časť ktorej pri havárii unikla.

Miestne úrady preto vyhlásili pohotovostný plán. Očití svedkovia informovali, že aj na miestnej pláži cítiť zápach paliva.

Francúzsky minister životného prostredia Frédéric Cuvilier sa však priamo na mieste nehody vyjadril, že nebezpečenstvo rozsiahleho znečistenia životného prostredia je veľmi malé.

Španielska nákladná loď po jej rozlomení 5. februára 2014 v pobrežnom francúzskom meste Anglet. Španielska nákladná loď sa rozlomila na dve časti pri pláži na juhozápade Francúzska, keď dnes počas búrky narazila na pobrežnú hrádzu. Silný vietor totiž nebezpečne rozbúril hladinu Atlantického oceánu popri celom pobrežnom pásme západného Francúzska.
Foto: TASR/AP Photo