Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na nákladnej lodi našli Gréci tisícky pušiek a značné množstvo trhavín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zbrane, ktoré sa na lodi našli, boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov určené vraj pre istý západoafrický štát, na ktorý Organizácia Spojených národov uvalila zbrojné embargo.

Atény 6. marca (TASR) - Viac ako 6400 pušiek a veľké množstvo trhavín našli príslušníci gréckej pobrežnej stráže na palube kontajnerovej nákladnej lode MS Trader plaviacej sa pod vlajkou afrického štátu Togo vo vodách Stredozemného mora.

Informáciu priniesol s odvolaním sa na zdroje pobrežnej stráže a gréckej spravodajskej služby tamojší denník Kathimerini a prevzal ju rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa nich patrí plavidlo medzinárodnej sieti pašerákov s pobočkami v Libanone, Sýrii a Grécku.

Zbrane, ktoré sa na lodi našli, boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov určené vraj pre istý západoafrický štát, na ktorý Organizácia Spojených národov uvalila zbrojné embargo.

Nákladnú loď, ktorá kotví pri ostrove Kréta, aktuálne strážia.

Ako informovalo internetové vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel, k odhaleniu došlo na základe podnetu tajných služieb 28. februára.

Na palube plavidla sa nachádzala 11-členná posádka, ktorú tvoria občania Sýrie, Indie a Libanonu.

Libanonské médiá však informujú o tom, že na palube lode, ktorá mala po tureckom prístave Izmir s medzizastávkou v Libanone smerovať do Ghany a Kamerunu, sa nenachádzali žiadne zakázané zbrane, ale poľovnícke pušky. Pri výsluchoch o tom hovorila vraj dvaja libanonskí majitelia.

Na margo adresátov prípadného ilegálneho kontrabandu zbraní, ak išlo o taký, jestvujú dve teórie. Podľa jednej z nich indície naznačujú, že zbrane a trhaviny mohli smerovať do Pobrežia slonoviny, pre ktoré od roku 2004 platí spomínané embargo, veď na Guineu, ktorá leží tiež v inkriminovanej časti čierneho kontinentu, uvalila podobné embargo iba Európska únia. Podľa druhej z nich mohol byť však náklad určený pre Libanon, konkrétne pre tamojšie sunnitské milície. Aj na Libanon je uvalené zbrojné embargo OSN i EÚ, pripomína internetové vydanie týždenníka Der Spiegel.