Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Počet obetí náletu v sýrskom meste Halfajá prevýši podľa aktivistov 60

Nálet v Sýrii Foto: TASR/AP

Počet obetí však pravdepodobne porastie, pretože pri útoku sa zranilo približne 50 ľudí a niektorí z nich sú v kritickom stave.

Bejrút 23. decembra (TASR) - Nálet sýrskeho vládneho letectva pripravil dnes o život viac než 60 ľudí pri meste Hamá, tvrdia aktivisti.

Nálet vrhol tieň na návštevu medzinárodného vyslanca povereného rokovaním o ukončení občianskej vojny, napísala agentúra Associated Press.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) oznámilo, že pri nálete stíhacieho lietadla na mesto Halfajá v provincii Hamá zahynulo viac než 60 ľudí. Počet obetí však pravdepodobne porastie, pretože pri útoku sa zranilo približne 50 ľudí a niektorí z nich sú v kritickom stave.

Agentúra AP doplnila, že na internete sa objavilo video, na ktorom je vidieť viac ako tucet mŕtvych a ranených. Podľa hlasu na zázname boli sutiny budovy kedysi pekárňou.

"Nie je ešte možné zistiť, koľko ľudí zahynulo. Keď som sa sem dostal, videl som hromadu tiel všade po zemi. Boli tam ženy a deti," povedal Sámer Hamáví, aktivista z mesta Halfajá, ktoré minulý týždeň obsadili povstalci, napísala agentúra Reuters.

Podľa aktivistov bolo pred pekárňou zhromaždených viac než 1000 ľudí. Nedostatok paliva a múky spôsobil nepravidelné dodávky chleba v celej krajine a ľudia naň v radoch čakajú celé hodiny.

Obsadenie mesta Halfajá bolo podľa povstalcov prvé a najväčšie víťazstvo vo vidieckych oblastiach provincie Hamá. Útok mohol byť podľa AP reakciou vládnych síl na ohlásenú ofenzívu vzbúrencov, ktorej cieľom je vyhnať vládnych vojakov z obývanej oblasti severne od mesta Hamá. Halfajá bolo prvé mesto, ktoré bolo oslobodené, dodala AP.