Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri nálete v Sýrii zahynulo najmenej 18 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruské vzdušné sily podnikajú v Sýrii letecké útoky od 30. septembra.

Bejrút 29. novembra (TASR) - Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri nálete, ktorý dnes v meste Ariha na juhozápade Sýrie uskutočnili pravdepodobne lietadlá ruských vzdušných síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie SOHR.

Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že pri útoku zahynulo alebo utrpelo zranenia najmenej 60 ľudí. Podľa proopozičnej televízie Orient TV si útok vyžiadal 40 obetí na ľudských životoch. Ani jeden z údajov sa agentúre Reuters nepodarilo nezávisle overiť. Ruské ministerstvo obrany útok nekomentovalo.

Mesto Ariha leží v provincii Idlib, ktorú ovládajú skupiny povstalcov vrátane Frontu an-Nusra napojeného na teroristickú sieť al-Káida. Táto provincia nie je baštou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý ovláda rozsiahle územia na východe Sýrie.

Sýrska armáda sa z Arihy stiahla v máji, keď aliancia skupín vzbúrencov spustila ofenzívu, v rámci ktorej sa jej podarilo dobyť celú provinciu Idlib.

Ruské vzdušné sily podnikajú v Sýrii letecké útoky na pozície povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada od 30. septembra.