Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nálety na pozície IS v Líbyi koordinoval Egypt s líbyjskou armádou

Na videu z 1. augusta 2014 je stíhačka MIG letí cez Benghází, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojenské lietadlá ozbrojených síl lojálnych oficiálnej líbyjskej vláde dnes podnikli nálety v oblasti prístavného mesta Darná na východe krajiny, kde sa nachádzajú bašty islamistov.

Káhira 16. februára (TASR) - Vojenské lietadlá ozbrojených síl lojálnych oficiálnej líbyjskej vláde dnes podnikli nálety v oblasti prístavného mesta Darná na východe krajiny, kde sa nachádzajú bašty islamistov.

Podľa agentúry Reuters o tom informoval veliteľ letky, ktorý spresnil, že operácia líbyjských lietadiel sa uskutočnila v koordinácii s Egyptom, ktorého lietadlá dnes na úsvite zaútočili na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na území Líbye v blízkosti hraníc s Egyptom.

Veliteľ Sákir Jarúší pre televíziu al-Arabíja spresnil, že dnes a v utorok sa v koordinácii s Egyptom uskutočnia ďalšie útoky.

Egyptské lietadlá dnes pri náletoch v Líbyi zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS v oblasti v blízkosti hraníc s Egyptom. Po misii v Líbyi sa všetky stroje bezpečne vrátili na domovskú základňu. Stalo sa tak po zverejnení videonahrávky brutálneho zabitia 21 koptských kresťanov, ktorých džihádisti zadržiavali niekoľko týždňov.

V päťminútovom videozázname vidno skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom. Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP. Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie IS.

V reakcii na brutálne zabitie skupiny koptov egyptská vláda zakázala cesty do Líbye. Vláda vyhlásila sedemdňový štátny smútok a prezident Abdal Fattáh as-Sísí zvolal mimoriadnu schôdzku, na ktorej sa zúčastní predseda vlády a zástupcovia tzv. silových rezortov. Sísí súčasne v televíznom prejave avizoval, že jeho krajina si vyhradzuje právo "odpovedať na túto tragédiu v primeranom čase a primeraným spôsobom".

Koptská cirkev v Egypte vyjadrila presvedčenie, že egyptské vedenie nenechá páchateľov tohto odsúdeniahodného zločinu bez trestu. Káhirská univerzita al-Azhar, ktorá je jednou z najvplyvnejších teologických inštitúcií sunnitského islamu, označila hromadnú popravu koptských kresťanov za "barbarstvo".

"Ohavné a zbabelé vraždy" 21 Egypťanov odsúdil v noci nadnes aj Washington. Francúzsky prezident Francois Hollande sa vyjadril v rovnakom duchu, pričom súčasne odsúdil výzvy teroristov na zabíjanie ľudí iného vierovyznania. Zdôraznil, že Francúzsko a jeho spojenci sú odhodlaní bojovať proti islamistickým militantom.